W ostatnim tygodniu przed świętami Bożego Narodzenia rozmawialiśmy o tradycjach i zwyczajach świątecznych, które kultywuje się w Polsce od lat. Poznawaliśmy najbardziej popularne w naszym regionie potrawy wigilijne oraz ich liczbę na wigilijnym stole. Dzieci dowiedziały się czym jest kutia, kompot z suszu, z czym można jeść czerwony barszcz. Przy okazji dzieci uczyły się, jak należy nakrywać do stołu, przeliczały sztućce, talerze i serwetki.
Przedszkolaki rozmawiały również o choinkach. Dzieci dowiedziały się jakie drzewka ubieramy na święta, jak pachną, czy kłują i czym możemy je ozdabiać. Wykonaliśmy wspólnie doświadczenie z szyszkami " Czy woda wpływa na zamykanie się szyszek?". Meduzy nauczyły się świątecznej piosenki "Świąteczny czas" oraz utrwalały kolędy. Dzieci rozwijały także percepcję węchu, tworząc w zespołach "Sensoryczne choinki" - pachnące cynamonem, kawą i aromatycznymi goździkami. Nie zabrakło nam również czasu na tematyczne zabawy, gry, "kodowanie na dywanie", rysowanie świątecznych wzorów na kaszy, czy czytanie świątecznych opowiadań i książek.