Ostatnie dwa tygodnie minęły Muszelkom na gromadzeniu wiedzy na temat darów jesiennych z sadu i ogrodu. W pierwszym tygodniu dzieci wybrały się na targ aby przyjrzeć się pracy sprzedawcy oraz obejrzeć i kupić owoce, które umieściły w kąciku przyrody i ze smakiem zjadły.
Dzień Jabłka, który obchodziliśmy w przedszkolu, był idealną okazją aby dowiedzieć się, jak powstaje jabłko oraz z czego się składa. Przy okazji dzieci posiały pestki jabłek, które codziennie podlewają i obserwują. Słodką niespodzianką było pieczenie i jedzenie ciasteczek francuskich z jabłkiem.
W drugim tygodniu zajęliśmy się warzywami. Dzieci porównywały, które warzywa są mniejsze, które większe. Dowiedziały się, które warzywa można jeść surowe, a które trzeba najpierw ugotować. Muszelki wykonały swoje ulubione warzywa z masy solnej, a żeby zgromadzone warzywa w kąciku przyrody się nie zmarnowały, dzieci wykonały z nich stempelki, którymi w zespołach ozdobiły sylwety warzyw. Na koniec tygodnia, dzieci samodzielnie ukisiły ogórki i w najbliższym czasie będą obserwować proces kiszenia.
W ubiegłym tygodniu swoje urodziny obchodziła Nina, której życzymy samych wspaniałych dni w przedszkolu!